Vandaag hebben we Majdanek bezocht, het op Auschwitz na grootste concentratiekamp in Europa . Dat was heel erg indrukwekkend. Het was er erg rustig. We konden de barakken bezichtigen, en er waren uitstallingen van boeken en andere voorwerpen die de Duitsers van gevangenen afgenomen hadden. We hebben ook het crematorium gezien en het mausoleum dat alle as bevat van de omgekomen mensen.
Heel erg interessant. Ook waren er de herkenningstekens voor allerlei mensen: de ster voor de joden, de driehoeken in verschillende kleuren, ook de paarse voor Jehovah's Getuigen. Er waren veel foto's, een maquette, en tienduizenden paren schoenen.
Het regende en dat was wel zo passend.
wat me opviel was de afwezigheid van enige organisatie...je hoefde geen entree betalen, er waren alleen enkele borden waar simpel op geschreven stond wat je bekeek. Geen gidsen, geen boekjes, geen mensen die de orde bewaren. Totaal onhollands!
En dat op 5 mei.

Onderstaande tekst komt van de wikipedia website.
Majdanek was een concentratiekamp en vernietigingskamp in Nazi Duitsland. Het kamp werd in 1941 gebouwd nabij Lublin.
Het kamp werd in opdracht van Heinrich Himmler gebouwd, en zou worden aangelegd bij het kerkhof Lipowa. SS- und Polizeileiter Odilo Globocnic echter besloot het kamp te bouwen buiten Lublin, op een terrein dat Dziesiata heette. De naam van het kamp werd echter vastgesteld op het eenvoudiger Majdanek, afgeleid van de naam van het dorp Majdan Tatarski.
In eerste instantie werd het kamp aangelegd voor krijgsgevangenen, maar al in 1941 werden de eerste groepen joden uit het getto van Lublin en uit de omgeving gedetineerd.
Het kamp werd ingedeeld in tien zones, met elk twintig barakken, en er waren drie gaskamers. Daarmee was Majdanek zelfs groter dan Auschwitz-Birkenau, en het was het grootste vernietigingskamp buiten het Duitse Reich.
In de gaskamers werden de gevangenen met koolmonoxide gedood. Hun bezittingen, en zelfs hun haar, werden verkocht. De lichamen werden gecremeerd. Andere gevangenen kwamen om van honger of door ziekte, werden opgehangen of doodgeschoten. Op 3 november 1943 werden op één dag tussen 16.000 en 18.000 joden doodgeschoten. In totaal zijn ca. 300.000 mensen in Majdanek vastgezet geweest, waarvan ongeveer de helft joden. Tussen 150.000 en 200.000 zijn er omgekomen.
In juli 1944 werd het kamp ontruimd als gevolg van het oprukken van het Rode Leger.

Hier nog enkele links:

http://www.cympm.com/majdanekcitysuburbsdutch.html
http://www.cympm.com/majdanekdutch.html

0 reacties: