Ooit vond ik boodschappen doen een leuk karweitje. Ik maakte een lijstje en vermaakte mij prima in de winkel.

Tegenwoordig is het een hele opgave en dat komt niet omdat het de boodschappen voor de hele week zijn voor een gezin van vier personen.
Het begint al vantevoren. (probleem 1:) Naar welke winkel ga ik deze keer?
Lees ik de reclames, ga ik voor de goedkoopste aanbiedingen? Dan moet ik naar meer dan éen winkel. Dat is op zich niet zo erg, maar mijzelf kennende doe ik in elke winkel ook enige onnutige aankopen op. Dus meer winkels betekent dan meer onnutige aankopen. Volgens mij komt dat omdat er iets met je systeem gebeurt als je achter een winkelwagentje loopt: Dat ding moet vol. Dus als ik in de tweede of derde winkel loop is de kans steeds groter dat er dingen in het karretje komen die echt niet op het programma staan.
Nadeel van het bezoeken van meerdere winkels vind ik ook dat je de hele ochtend of middag op pad bent, en daarna uitgeput.

Stel dat ik heb besloten om naar slechts 1 winkel te gaan. Dan moet ik nog kiezen naar welke winkel. Hier is de keus groot: Aldi, Liddl, Edah zijn de goedkope varianten. Dan zijn er nog de Poiesz, de Super de Boer en de AH.
Ga ik voor goedkoop? Dan wordt het de Liddl of Aldi. (probleem 2) MAAR: Groente en fruit van de Aldi staan mij niet aan. Appels met veel rotte plekken, muffe bananen...dus dan zal ik alsnog een andere winkel moeten bezoeken voor fatsoenlijk groente en fruit. Of (beslissing 3) ik moet mij eroverheen zetten en alles bij de Aldi kopen, en me een week lang ergeren aan foute groente en fruit.

Okee, dan loop ik in de winkel, en dan zie ik wel vanalles (als de kinderen erbij zijn is het natuurlijk helemaal verschrikkelijk) en dan heb ik dus de gewoonte om de etiketten te lezen.
Alles waar mager en halva voor staat keur ik af, want dat is boerenbedrog. Er zit misschien minder vet in, maar meer suiker. Of minder suiker, maar dan wel aspartaam, en als er iets funest is voor je brein dan is het wel aspartaam (www.aspartaam.nl). Dus geen light drankjes, geen halva-jam en geen magere vleeswaar. Niks met kunstmatige zoetstoffen. Ook niks met smaakversterker, met name E621 want dat is ook een heel rampzalig goedje(ook bekend als mononatriumglutam(in)aat of ve-tsin).

Maar alles waar extra suiker inzit of wat erg vet is is natuurlijk ook niet gezond. Probleem 4: er blijft weinig over wat je wel kunt kopen. Probleem 5 in de Aldi is uiteraard de smalle gangpaden en de lange wachttijden voor de kassa.

Eigenlijk zou ik het liefst alles biologisch kopen, maar dat is weer zo duur(probleem 6).

Dan zou ik dus in plaats van naar de Aldi naar de AH kunnen gaan, want daar is best veel biologische voeding te koop. Maar als ik door de AH loop bekruipt me vaak het gevoel dat ik toch weer teveel betaal voor wc-papier, roomboter en de spekdobbeltjes. Fruit en groente zijn er wel smakelijker, maar natuurlijk ook flink duurder. Dus ik kan naar beide winkels gaan, maar die optie had ik al verworpen omdat ik dan teveel onnuttige aankopen doe en de hele middag op pad ben. Ga ik wél naar beide winkels: kies ik dan een mandje (onhandig, lastig) of een karretje (DOM! komt veel te veel in!) als ik door de AH ga?

Bij de AH beginnen de problemen trouwens pas echt. Gisteren wilde ik lasagna eten. Ik zocht dus lasagna. Help: 6 soorten. Losse vellen of een all-in-one pakket? Grote of kleine vellen? Wit, groen, gedroogd, vers? Als je losse vellen koopt moet er nog saus bij. Weer zoveel keus. Uiteindelijk kocht ik, om ervanaf te zijn, een bladen+saus pakket.

Thuisgekomen moest ik uiteindelijk zelf verse lasagna bijmaken, omdat het pakket voor 2-3 personen bleek te zijn terwijl we met zijn vijven waren.

Behalve de financiële aspecten, de gezondheidsoverwegingen en de te besteden tijd, hebben we trouwens nog een probleem: 4 personen met verschillende smaak in huis. Volgende vraag:Ga ik alleen boodschappen doen of samen? Of met zijn vieren?
Alleen betekent dat ik waarschijnlijk heel gezonde dingen koop, maar dat de rest van het gezin ontevreden is.
Maar als we met zijn vieren boodschappen doen, komt de kar vol met dingen die ik niet in huis wens te hebben.

Ja...de geest is gewillig maar het vlees is zwak. Nou ja, de geest ik ook zwak geloof ik.
Ik moet hier toch eens een oplossing voor verzinnen.

En als je denkt dat dit een warrig en ingewikkeld stukje was...dan geef ik je gelijk. Bedenk dan dat het in mijn hersens nog veel warriger is en dat er nog veel meer overwegingen en problemen aan vastzitten. (Hoe aardig zijn de caissieres?Is het een winkel waar je alles moet controleren omdat er veel fouten worden gemaakt? Zijn de aangeboden kortingen ook echt kortingen, of is het produkt ergens anders normaal toch al goedkoper? Vergeet niet de langst houdbare produkten vanachter uit het schap te zoeken!)

En heb medelijden met mij.