Vandaag was een 'gewone' dag - langdurig de hond uitgelaten, want ik kwam in gesprek met de moeder van de jongens waar A. en J. de hele vakantie al mee spelen. Het was typisch zo'n gesprek dat alle cirkeltjes weer áf maakte, dat je doet zeggen: wat is de wereld toch klein.


Vandaag tegen het gehap van Whisper de sambaltruc geprobeerd - nou, éen keer happen (in mijn met sambal ingesmeerde hand) en hij wist genoeg. Helaas ruikt hij wanneer je wel of geen sambal aan je handen hebt... dus op het moment dat je geen sambal hebt probeert hij het af en toe nog wel.


Gisteren op puppycursus dus veel bijgeleerd. We hadden nu niet de puppy-juf maar een knorrige botte ouwe man - het type dat ik om de een of andere reden wel mag, waarom mag Joost weten. Voor het eerst ook dat G. zich niet stond te vervelen tijdens de cursus.


Enkele opmerkingen van de betreffende man:


Ik haat puppy-eigenaren. (zegt 'ie tegen 5 puppy-eigenaren)


Een hond is met 8 weken goed opgevoed door z'n moeder, en wordt daarna verpest door de eigenaar. (Vooral door die lui die de hond als hun kindje zien, en die zichzelf 'baasje' en 'vrouwtje' noemen)


De hond is de slaaf in huis, hij mag alleen wat JIJ wilt op JOUW tijd en JOUW bevel.


Honden zijn NIET 'leuk'.


Honden spelen niet. Het is altijd rangordebepaling - dus ook met het gezin waar ze wonen! Wees daarop verdacht, zorg dat JIJ begint en eindigt met spelletjes, en dat je meestal wint!


Veel honden zijn 'sneaky' dominant - d.w.z. ze gaan bijvoorbeeld wel gehoorzaam zitten, maar met hun kont of een poot OVER jouw schoen = dominant gedrag!


Als een hond irritant is, aai hem dan niet gedachteloos- daarmee beloon je z'n irritante gedrag. BELOON OP HET MOMENT dat de hond GEWENST gedrag vertoont, door aandacht te geven of iets lekkers.


Honden lezen lichaamstaal. Sta dus RECHTOP, hoofd omhoog. TOON je zelfverzekerd.


Nou ja, we hebben nog wel meer geleerd. Nu is de truc nog om alles toe te passen op het goeie moment.


Whisper kan inmiddels 'zit' en 'áf', we zijn nu bezig met 'hier' en dat gaat tot nu toe wel goed. Maar nog niet altijd. Naast je wandelen zonder trekken gaat heel behoorlijk.

Vandaag ging het qua zindelijkheid weer even mis. Maar je kunt ook niet alles hebben in éen keer. Helaas.