Hier mijn favoriete deegrecepten waarmee ik alle kanten opkan.

Basisrecepten voor deeg voor hartige en zoete taart.



Pizzadeeg:
3 koppen bloem
1 kop water
10 gr. gist
1 theel. zout
beetje olijfolie

Kneden, uurtje laten rijzen, bodem van maken.
Beleggen met bijv. restjes groenten en tomatensaus.

---------------------------------------------------

Deeg voor hartige taart 1:
150 gram bloem
70 gram boter
mespuntje bakpoeder
theelepeltje zout

Mengen tot deeg, evt. met een paar drupjes water om beter te kunnen kneden.
Uitrollen en in vorm doen. Vullen, 45 min. in de oven, 200 graden
Dit deeg wordt een beetje bros/krokant

-----------------------------------------------------

Deeg voor hartige taart 2:
200 gr. bloem
100 gr. boter
1 ei
Beetje zout

Kneden en verder verwerken.
---------------------------------------------------------------
Deeg voor hartige taart 3:
250 gr bloem
3,5 gr. gedroogde gist
125 ml. water
1 eetl. olie
Snufje zout

Kneden, even laten rusten.
40 min in de oven op 200 gr.
Dit is een soort brooddeeg.
Supersnelle bodem voor hartige taart :
Neem éen of twee (bloem)tortilla's en gebruik die als bodem voor een hartige taart. Bodem even invetten, tortilla erin, vulling erin, klaar! Voordeel is dat deze bodem ook nog wat vocht kan opnemen als je vulling wat vochtig is uitgevallen.

-------------------------------------------------

Vulling voor hartige taart, basisrecept:

3 eieren
150 gr. kaas
200 ml kwark OF slagroom OF Creme Fraiche
peper, zout
vlees: spekjes OF gehakt OF ham
groenten: naar keuze, gekookt/gebakken

Doe de gare, uitgelekte groenten en vlees op de deegbodem, gooi de ei-mix erover heen, bak de taart.

TIP: Ik doe altijd op de bodem een laagje havermout, dit neemt het overtollige vocht uit de groenten op en zorgt dat de deegbodem stevig blijft. Je proeft hier niets van als de taart klaar is!

Muffins Hartig

voor 24 muffins

600 gr. bloem/meel/zelfr. bakmeel
4 theel. bakpoeder
4 eieren
400 ml (karne)melk of yoghurt
8 eetl olijfolie
snufje zout

Toevoegen: blokjes kaas, feta, mozarella, ham, spek, ui, kruiden, olijven, bacon, sesamzaad, geroosterde groenten, worst, paprika.

20 min. op 200 gr in de oven

Kruimellaagje hartig:
80 gram havervlokken
80 gram paneermeel
40 gram bloem
50 gram boter

################################################


Basisrecepten zoet deeg

Zoet deeg 1:
150 gram bloem
70 gram boter
beetje bakpoeder
drupje water
snufje zout
twee eetlepels suiker

Kneden tot samenhangend deeg. Dit wordt een soort korstdeeg.

----------------------------------------------------

Zoet deeg 2:
300 gr. bloem
150 gr. suiker
snufje zout
180 gr. boter/margarine

Dit is redelijk veel en behoorlijk zoet deeg, je kunt hiermee bijv. 24 muffinvormjes vullen voor minitaartjes of 'gevulde' koeken. (vullen met bijv.appel/rozijn)
-----------------------------------------------

Zoet deeg 3:
350 gr. bloem
1/2 eetlepel bakpoeder
1/2 theelepel zout
75 gr. boter
1 ei
1/2 dl. melk
1 eetl. suiker

Zeef de bloem, de suiker, bakpoeder en zout in een kom. Snijd de boter erdoor totdat het mengsel korrelig wordt. Roer ei en melk doorelkaar, en voeg alles bij de droge ingrediënten totdat alles net gemengd is.

Dit deeg kun je over bijv. (alvast iets aangebakken) perziken of appels doen, bestrooien met wat suiker en dan bakken.

------------------------------------------------


Mix voor zoete taart:


1 kop yoghurt OF kwark
1 ei
suiker
evt. kaneel of andere smaakmakers

Meng de ingredienten. Deze mix giet je over de vruchten naar keuze, vóór het bakken.

Tip: Ik doe altijd op de bodem een beetje custard of griesmeel, dit neemt eventueel overtollig vocht uit de vruchten op en zorgt dat de bodem stevig blijft.

-------------------------------------------------

Basisrecept Muffins, zoet

voor 24 muffins + een kleine tulband/beervorm

750 gr. bloem/meel/zelfr. bakmeel
4 theel. Bakpoeder
250 gr suiker
4 eieren
500-750 ml (karne)melk of sap of yoghurt
150 ml olijfolie
4 tl. geraspte citroenschil
snufje zout

Toevoegen naar keuze: fruit, specerijen, chocolade, gember, vanille, noten, citroensap, pindakaas, honing, jam, maanzaad, sesamzaad, sinaasappelschil, rum/likeur.

Bij gebruik van volkorenmeel evt. meer vocht toevoegen. De substantie moet lobbig en klef zijn, geen beslag, ook geen deeg (Je kan het niet gieten, maar ook niet kneden). Niet meer dan 16 keer roeren, hoe korreliger en groffer de substantie, hoe luchtiger de muffin.

Kruimellaagje bovenop:
1)50 gr boter, 100 gr suiker, 150 gr. bloem, mengen
2)verkruimelde koekjes
3)Havermoutlaagje:

0 reacties: