Waar lees je er niet over? De financiële crisis.

Gelukkig waren wij een beetje voorbereid. Een paar maanden geleden las ik een boek getiteld: "Als de dollar valt". Dit boek (geschreven in 2007) liet zien dat een crash in de financiële wereld onontkoombaar was. Dat vóór 2010 het kapitalisme zal instorten, zoals ook het communisme is ingestort. De vooruitziende schrijver, Willem Middelkoop, is inmiddels een veel geziene gast op tv de afgelopen weken.

Het is wel interessant om met deze voorkennis de gebeurtenissen te beschouwen. Gelukkig hebben wij geen eigen huis (en dat is niet de eerste keer dat we dit opmerken) en ook geen schulden. Dat scheelt al twee kopzorgen. Ontslagen worden zal ook niet makkelijk gebeuren. Dan is eigen baas zijn wel weer praktisch.

Wat het eigen huis betreft las ik overigens nog verbijsterende informatie in de Genoeg van deze maand, in een artikeltje getiteld: "Eigen huis: Heilige koe die zure melk geeft."

Ons wordt altijd verteld dat met een eigen huis het kapitaal naar je toe komt, dat je er meer aan overhoudt dan aan een huurhuis. Toch staat er een berekening in het blad die heel anders uitkomt. In plaats van er flink op vóoruit te gaan ga je er per jaar zo'n 2 % op achteruit. En dan hebben we het over de vermogensgroei die mensen denken te behalen met een eigen huis, het slapend rijk worden, niet over het (gratis) woongenot. Dat is dus een tegenvaller in plaats van een meevaller.

De schrijfster, Erica Verdegaal, geeft dan ook de tip een woning in de eerste plaats voor het wonen te kopen, niet als belegging. Dus dat betekent dat het geen zin heeft je huidige huurwoning te kopen, je gaat er dan immers in wonen niet op vooruit, en voor een eventuele 'winst' hoef je het niet te doen.

En ook die dans zijn we dus ontsprongen. We huren nog steeds. En hebben dan wel geen 'eigen' huis, maar godzijdank ook geen hypotheek (en bijbehorende rente) die nu voor velen een valkuil blijkt te zijn. Het artikel besluit dan ook met de woorden: huren is zo gek nog niet.

0 reacties: