Ik maak al heel lang muffins, want ze zijn ideaal: binnen een half uur klaar, dus fijn als er visite komt. Ze zijn bovendien makkelijk om mee te nemen naar school of als je iets lekkers wilt  meebrengen als je ergens heen gaat. Ik ben dus bijna een muffinspecialist. Ik zocht al een tijd naar een soort  basisrecept - want ik heb stapels muffinrecepten, maar allemaal hebben ze andere hoeveelheden. Dat vond ik niet zo logisch.
Deze week kwam ik eindelijk het ideale recept tegen.

Basisrecept voor Muffins:

280 gram bloem
Maximaal de helft van de bloem kan worden vervangen door volkorenmeel, zemelen, havervlokken, tarwekiemen of maismeel.
3 tl bakpoeder
1 mespuntje zout
(iets meer voor hartige muffins)
120 gr suiker
(of stroop / honing) Bij hartige muffins laat je de suiker weg!!
2 eieren
250 ml melk
Dit kan worden vervangen door karnemelk, yoghurt, zure room, slagroom, kokosmelk, vruchtenpuree, of vruchtensap.
6 eetl. (zonnebloem) olie of 90 gram gesmolten boter

Eventueel vanille of wat geraspte citroenschil

Meng eerst de droge ingredienten.
Meng de natte ingredienten met de eieren.
Roer het ei-mengsel door het droge mengsel, keer of 16 omscheppen. Beslag/deeg blijft korrelig en grof.
Bakken op 200 graden, totdat ze mooi bruin en stevig zijn. (circa 20 minuten)

Met deze basis kun je allerlei muffins maken. 

Ik heb gisteren hartige muffins gemaakt door een handvol geraspte kaas, wat (extra) zout, peper en paprikapoeder én een handvol door midden gesneden snoeptomaatjes door het droge mengsel te mengen. Verder nog basilicum. Ik had bovendien de helft van de bloem vervangen door volkorenmeel (lekker gezond).

Ook heb ik appelmuffins gemaakt, waarbij ik de melk geheel heb vervangen door appelsap. Door het droge mengsel heb ik twee appels in kleine stukjes gemengd.

Deze muffins zijn luchtiger en minder zwaar dan die ik eerder altijd maakte.  


Gebruik voor hartige muffins bijvoorbeeld: 
Blokjes kaas, feta, ham, spek, kruiden, olijven, bacon, sesamzaad, geroosterde groenten, paprika, mais, tomaatjes, gebakken uien...

Gebruik voor zoete muffins bijvoorbeeld:
Vers fruit, jam, noten, kokos, chocolade, diepvriesfruit, rozijnen, specerijen, gember, vanille, citroensap, pindakaas, honing, maanzaad, sesamzaad, sinaasappelschil, rum/likeur. 

Nou niet heel hongerig alles tegelijk erdoor gooien, want dat gaat niet werken.

Eventueel kun je nog een laagje bovenop maken van suiker, boter en bloem (kruimels maken). Of strooi er kokos of sesamzaad overheen voor het bakken.

Eet smakelijk!

PS Hartige muffins zijn ook heerlijk bij een kom soep!

8 reacties:

Anoniem zei

kijk das nu handig, jij zoekt uit hoe en ik bak ze zo. Waarvoor dank !

Familie zei

Kan je mij ook vertellen voor hoeveel muffins dit recept bedoeld is? Meeste recepten zijn voor 12 muffins maar is deze dat ook?

Meibloempje zei

Hallo Familie,


Dit recept is ook voor een blik van 12 muffins. :-)

Familie zei

Bedankt voor de snelle reactie! Ik ga ze morgen eens uitproberen ;-)

Familie zei

Ze waren heerlijk! Ik heb gesmolten boter gebruikt in plaats van olie en yoghurt in plaats van melk en sta verbaasd van het resultaat!

Puella zei

Hoi,
Ik heb het recept uitgeprobeerd met zelfrijzend bakmeel ipv bloem en bakpoeder. De eieren en melk heb ik maar kort door elkaar geroerd.
De muffins werden heel zwaar, niet zo luchtig. Komt dat door bloem & bakpoeder, doordat ik de eieren niet luchtig heb geklopt, of heb ik iets anders verkeerd gedaan? Ik wil ze dit weekend nog eens proberen, vandaar!
Groet,
Puella

Puella zei

Ik heb ze opnieuw gemaakt, nu precies volgens je recept - en eieren en melk heb ik luchtig geklopt. Ik heb ze gemaakt met appeltjes en kaneel, met cruesli en met chocoladehagelslag en nesquick erdoor. Ze waren heerlijk! Je recept hangt nu op mijn prikbord in de keuken. :-)

Meibloempje zei

Hallo Puella,

sorry voor de late reactie. Ik ben blij dat de muffins nu wel gelukt zijn!

Ik zou inderdaad bakpoeder+ bloem gebruiken, ipv zelfrijzend bakmeel. En de eieren en melk moeten wel heel goed geklopt worden, maar de vochtige ingrediënten moeten maar heel kort door de droge gemengd worden. Als alles net gemengd is, is het goed. Als je namelijk langdurig mengt of roert, wordt de kracht van de bakpoeder al verbruikt. Bakpoeder begint te werken zodra het met vochtige, zurige ingrediënten in aanraking komt. Dus ook meteen in de oven zetten als je het gemengd hebt!