Hoewel kaasmaken niet als klusje-met-je-kind genoemd staat in het boek van Tom Hodgkinson is het wel he-le-maal in zijn straatje. Ik kwam het recept tegen in mijn vegetarische boek en het leek zo simpel dat ik het wel eens wilde proberen. J. ook, dus hebben wij kaas gemaakt.

Men neme:
2 liter melk (biologisch werkt het beste)
1 liter karnemelk
zout, evt. kruiden

1 theedoek (het moesten natuurlijk kaasdoeken of mousseline lappen zijn, maar kom op, met een theedoek wil het prima!)
1 zeef of vergiet.

*Kook de melk. Als het kookt giet je in éen keer de karnemelk erbij. Dan begint de melk te schiften. Hoera. Doe het gas uit.
*Giet de geschifte melk (het ziet eruit als gestold eiwit in gelig vocht) door de theedoek in de zeef. Zorg dat alle vocht eruitlekt.
*Pak de punten van de theedoek bij elkaar, (hou desnoods alles even onder de koude kraan zodat je het kunt beetpakken) en wring zoveel mogelijk vocht eruit.
(Ergens hier kun je zout en kruiden bij de kaas doen).
*Knijp en kneed en wring net zolang de kaas-in-de-doek totdat de massa droog en stevig is.
*Laat dan nog 1,5 uur uitlekken (hoewel er bij onze kaas geen drupje vocht meer uitkwam in die 1,5 uur... misschien overbodig?)

Deze verse kaas krijgt een stevigheid die tussen die van mozzarella en feta in ligt. Er zijn allerlei variaties mogelijk: huttenkase (niet kneden en niet te veel uitlekken) feta-achtige kaas: meer zout en minder karnemelk enzovoorts. Erg leuk om te doen dus. En je weet precies wat er in zit!

PS: Schrik niet van de hoeveelheden melk. Dit is genoeg voor ongeveer 500 gram verse kaas... een flink yoghurtbakje/soepkom vol dus.

0 reacties: