Geheel per ongeluk kwam ik in een boekhandel het volgende boek tegen: Leve de vrijheid - hoe ontkom ik aan de cultuur van het moeten. Het kostte maar liefst 3 euro, dus dat kon ik niet weerstaan.

Hier enige opmerkingen uit de inleiding.

"Het Ding, het Gezag, het Systeem [...]wil dat je angstig bent. Angst is prima voor de status-quo. Angstige mensen zijn goede consumenten en goede werknemers. Overheden en grote bedrijven zijn dan ook verzot op terrorisme - ze vinden het prachtig, het is goed voor de zaken. Angst drijft ons terug naar troostmiddelen zoals creditcardshoppen en ongezonde kost, zodat het syteem opzettelijk angst zaait en tegelijkertijd belooft die weg te nemen."

"Het hele arsenaal van moderne staatscontrole is ongetwijfeld mede bedoeld om ons nerveus te maken. Juist de instellingen en instrumenten die ons als steun- en veiligheidsmaatregelen worden aangeprezen scheppen onveiligheid door ons steeds te herinneren aan de gevaren. Politie, flitspalen, bewakingscamera´s, alarminstallaties. De twee duistere cipiers Gezondheid en Veiligheid worden door de bemoeials gebruikt om ons steeds rigoureuzere aanvallen op onze vrijheden te laten incasseren."

"Angst, en het feit dat we door angstwekkende elementen worden omringd, vormen de absolute spil van het kapitalistische plan [...] Overal wordt dezelfde mythe in stand gehouden: Je bent maar één ding van je geluk verwijderd. Het zou het jongste album van U2 kunnen zijn, een gift aan een liefdadigheidsinstelling, een uitgebreidere verzekeringspolis, een andere creditcard, een geweldige vakantie, een betere baan, een snellere auto... Hoe vaak we ook worden teleurgesteld doordat die mythe ons maar geen voldoening brengt, we blijven ernaar terugkeren voor meer."

"Angst is het opofferen van creativiteit ten behoeve van veiligheid. Het is het opgeven van persoonlijke vrijheden in ruil voor de nooit vervulde belofte van comfort, pluche, geklimatiseerde winkelcentra. Veiligheid is een mythe en bestaat gewoon niet. Maar dat weerhoudt ons er niet van er voortdurend naar op jacht te zijn."

Dan wat hoopgevende en aansporende opmerkingen:

De misdaadcijfers zijn de afgelopen 150 jaar tamelijk constant gebleven. Van auto-ongelukken en hartkwalen hebben we meer te vrezen dan van misdaad.
Stop met kranten lezen en journaal kijken. Die wakkeren de angst aan.

Een paar tips om vrijheid te ervaren:

Bak brood.
Hou op met klagen.
Maak muziek.
Stop met consumeren.
Pak de fiets.
Negeer de staat.
Wees creatief.
Dood aan de supermarkten.
Mijd schulden.
Gooi je horloge weg.

...en nog vele andere. Leen het boek in de bibliotheek. Het is geschreven door Tom Hodgkinson, en hij heeft eerder een boek geschreven dat Lof der Luiheid heet. Ik denk dat ik dat boek ook maar eens ga lezen. Verder staat op mijn lijstje, van dezelfde schrijver: Luie ouders hebben gelijk.


Een site die hij noemt is lazywoman
Zijn eigen site is http://idler.co.uk/

0 reacties: