Ik had al eens een boek van haar hand gewonnen (Alles onder controle met de huishoudcoach), en ik heb al eens iets ván haar gewonnen (Crisis-checklist van Marieke Henselmans): Els Jacobs, de huishoudcoach. Na zo´n begin kan het natuurlijk eigenlijk al niet meer stuk.

Omdat ik heel lang een Flylady-volger ben geweest had ik eerst wat argwaan tegen enige Nederlandse opruimcoach. Het was allemaal namaak, in mijn ogen. Flylady, (Marla Cilley) dat was je ware.

Maar natuurlijk heeft Flylady het opruimen ook niet zelf uitgevonden, dus dat was een beetje onzin. Maar het systeem, de orde, de logica - dat sprak me aan.

Nu heb ik uit de bibliotheek toch het boek van Els Jacobs geleend: Aan de slag met de huishoudcoach. En het valt me niet tegen. Integendeel. Eerder schreef ik al over het kruislings schoonmaken dat op mijn home-planner kalender staat. Ook dat blijkt uit de koker van Els Jacobs te komen.

Het opruimen is meer toegespitst op de Nederlandse situatie en het is heerlijk om niet alles eerst te hoeven vertalen in je hoofd. Ik vroeg me bijvoorbeeld vaak af wat ik nu eigenlijk moest schoonmaken als de front porch aan de beurt was. Ik vermoedde een veranda. In Amerika redelijk standaard, hier niet echt gebruikelijk. In elk geval heeft onze doorsnee rijtjeswoning er geen.

Het mooiste is: doordat Els Jacobs eer geeft wie eer toekomt (te weten: Flylady) is er voor mij ruimte om zonder innerlijk gezichtsverlies 'over te stappen'. Ja, Flylady was een van de eersten, en heel populair, en ik leerde met plezier van haar. Maar hé Nederland, vergeet Flylady. Wij hebben nu Els Jacobs!

Nu nog een levendige community (niet op yahoo alsjeblieft, dat is zó rommelig en onoverzichtelijk!) met dagelijkse e-mail herinneringen (Ben je al aangekleed? Heb je al wel genoeg water gedronken? Vandaag doen we de kamer!) en ze kan voor mij helemaal niet meer stuk.

2 reacties:

Vlijtig Liesje zei

Herkenbaar! Ik heb ook het idee dat alleen Flylady authentiek is, en het echte werk! Daarom ben ik daar ook lid van, en niet van een Nederlandse versie. Maar het boek van Els Jacobs ken ik en is inderdaad heel effectief en goed geschreven.

Frugal living zei

Leuk dat je over haar boek schrijft. Ik was juist benieuwd of het wat is, zo'n opruimboek.
En ik wil je best een mailtje (of een tweet!) sturen om te vragen of je al aangekleed bent ;-). Niet te vergeten: die schoenen ook aan!