Het was mij even ontgaan, maar maandag 22 maart was het Wereld Waterdag. Water is van levensbelang. Wij doen hier hardnekkige pogingen om meer water te drinken, en met succes. Allerlei kwaaltjes verdwijnen als sneeuw voor de zon, naarmate we meer water drinken. Ook naar school en werk gaat er water mee.

Alleen, tja, die plastic flesjes. Slecht voor het milieu en niet ongevaarlijk want er kunnen giftige stoffen vrijkomen wanneer het wat warmer is. Dan is je water alsnog ongezond.

Ik wilde dus een roestvrijstalen drinkfles. Dat blijkt nog niet eenvoudig. Eerst werd ik bijna opgelicht, (door een site die nu uit de lucht is)...daarna bleek dat er maar één andere site in Nederland is die RVS drinkflessen verkoopt (www.greenjump.nl). Weliswaar van een erg leuk merk (Klean Kanteen) met veel kleurtjes en mogelijkheden, maar helaas hadden ze die in Nederland nog niet allemaal. De keus was dus voor ons precies 1 soort fles. Een fles van 600 ml. En ik had zo graag vier verschillende kleuren gehad. En G. wilde zo graag een fles van 1 liter. En de dop was ook net verkeerd.

Maar goed. Gisteren waren we in Leek, en dat is maar op steenworp afstand van Roden waar de Vrijbuiter (kampeer- en outdoorhel) zich bevindt. We konden allicht eens kijken of ze daar heel toevallig RVS drinkflessen hadden...

Het eerste meisje dat we troffen beweerde dat ze alleen maar thermoskannen hadden. Tuurlijk. Wij zijn inmiddels wel wat domme winkelhulpjes gewend, dus we geloofden haar gewoon niet. En inderdaad, twee gangpaden verder stond een grote stelling met drinkflessen. Allemaal van Sigg. Een behulpzame jongen probeerde ons ogenblikkelijk de voordelen uiteen te zetten van een Sigg aluminium drinkfles, totdat ik hem onderbrak en vertelde dat ik een RVS drinkfles zocht. Maar, sputterde hij, deze hebben een coating aan de binnenzijde, tegen nare smaakjes...

Ja, precies, die coating, en dat aluminium, dat is nu precies de reden dat ik géén aluminium drinkfles wil. Vorig jaar is Sigg in opspraak geraakt toen ze moesten toegeven dat de coating van alle flessen die tot 2008 geproduceerd waren BPA bevatten.

Volgens de medewerker van de Vrijbuiter staat Sigg juist bekend omdat ze zo milieuvriendelijk zijn. Vast. Op verschillende drinkflessen hing inderdaad een label: 100% BPA en Phthalaten-vrij.
Maar...niet aan alle flessen hing dat label! Elke fles had wel een label, maar lang niet alle flessen waren dus BPA-vrij - als je van die labels uitgaat. Ik twijfelde, ging ik Sigg geloven? Ging ik overstag voor de onmiddellijke aankoop...om dan thuis spijt te krijgen omdat ik tóch een aluminium fles gekocht had? Met kans op Alzheimer?

Nee. Ik deed het niet.
G. wilde echter wel graag een Sigg-fles, onder andere ook omdat deze wél in 1-liter formaat verkrijgbaar was. Ik kon daar wel inkomen. Dus die fles ging mee naar huis.

Maar nu heb ik voor ons drietjes dan toch maar een RVS-fles van Klean Kanteen bij Greenjump.nl besteld. Ik hoop dat er iemand komt die het héle assortiment van Klean Kanteen gaat voeren in Nederland. Als ik wist hoe het moest, dan deed ik het zelf.

Tot zover Wereld Waterdag. Wij nemen in het vervolg ons eigen kraanwater mee in een gifvrije milieuvriendelijke fles. Weer een stapje vooruit.


3 reacties:

A. zei

ik zag in de Blokkerfolder een RVS drinkbeker
400 ml van - voor € 7,99
daar ga ik even achteraan.

mamma

Baby natura zei

Beste Meibloempje,
Even voorstellen: Ik ben Feike van Baby Natura (www.babynatura.nl). Ik zou graag van die RVS flessen opnemen in onze shop. Maar ik heb eens gehoord dat sap drinken uit zulke flessen niet goed is, of gaat dat alleen om die aluminium flessen?
Ik weet dat ik reageer op een oud bericht, maar ben een beetje aan het rond neuzen, vandaar. Misschien ben je onder tussen wat wijzer geworden over de kwestie. Is RVS 100% gifvrij?
Ook als het warm wordt?
Ik heb nog nooit een bericht achter gelaten op een blog, dus ik weet niet of ik op deze manier antwoord terug krijg, anders kun je me misschien mailen: info@babynatura.nl
Hartelijke groet,
Feike

Tom zei

Op www.wetapwater.com vind je een leuke roestvrijstalen drinkfles waarmee je een statement maakt door het logo 'krnwtr', het duurzame merk voor Nederlands kraanwater.