Jawel, het is me gelukt.
Zelf brood bakken. En dan niet zomaar brood, nee het brood dat we vroeger thuis te eten kregen. Het brood waar geen enkel brood uit de winkel tegen opweegt omdat het zo lekker stevig is en zo´n krakend krokante korst heeft, terwijl het tegelijkertijd van binnen smeuïg is. Heerlijk met roomboter en jam. Of kaas. Of pindakaas (met marmite natuurlijk). Nee, honing, en dan smelt het weg op het nog warme broodje. De kapjes, krakend, zijn het allerlekkerst.

Het recept is kinderlijk eenvoudig en met minimale ingrediënten. Het kostte me 5 minuten werk en verder alleen wat wachttijd. Oké, het brood zou de volgende keer met iets langer rijzen nog wat hoger kunnen worden - het recept beveelt 30 minuten rijzen aan, maar langer rijzen geeft vaak een betere smaak door de ontwikkeling van de gist in het deeg.

Maar de structuur is nu al geweldig. En de smaak precies goed.

Grant-broden, drie stuks.

1,4 kg volkorenmeel
1 eetl. zout
1 eetl. gedroogde gist
1,2 liter warm water
1 eetl suiker of keukenstroop.


-Verwarm de oven voor op 200 graden

-Vet drie broodblikken in.

-Meng meel en zout en zorg dat ze op kamertemperatuur zijn.

-Strooi de gist in 1,5 dl. van het warme water. Doe na enkele minuten de suiker erbij. Laat tien minuten staan.

-Maak een kuiltje in het midden van het meel, roer het gistmengsel en het overige water erdoor. Het deeg moet glibberig aanvoelen. Roer ca. 1 minuut, van de kanten naar het midden werkend.

-Verdeel het deeg over de broodblikken, bestrijk het deeg met een kwastje met water, bedek ze met ingevette plasticfolie (ik heb een natte theedoek gebruikt) en laat het deeg op een warme plek 30 minuten rijzen (of totdat het deeg de rand heeft bereikt).

-Bak de broden (zonder folie of theedoek!) 40 minuten totdat ze knapperig zijn en hol klinken als je op de onderkant klopt.

Proeven als ze nog warm zijn, met roomboter en Bonne Maman confiture. Lekkerder dan gebak.Variatie: doe vóór het rijzen (als je het deeg met water glazuurt) ook sesamzaadjes of maanzaad op de bovenkant. Of meng wat rozijnen en krenten door het deeg voor stevig krentenbrood!

2 reacties:

Mir zei

Hmm? Brood zonder kneden, kan dat? Da's haast nog makkelijker dan de broodbakmachine joh!

Vlijtig Liesje zei

Ze zien er mooi en gezond uit! Dat ze maar mogen smaken zoals ze kraken.