Mark Bittman stelt het zo simpel: Als er een dieet bestond dat gezonder, goedkoper én beter voor het milieu was, en je zou er mogelijk ook nog van afvallen...zou je dan geïnteresseerd zijn?

Natuurlijk zijn we dat! Dat is toch precies wat iedereen wil?
Zijn antwoord is eenvoudig: Eet minder dierlijke producten.

Niet het antwoord dat iedereen graag wil horen. Maar het kon wel eens waar zijn. Neem bijvoorbeeld (geen) vlees. Vlees produceren kost enorm veel meer dan groente produceren. Alleen al aan water. Om nog maar niet te spreken van de grote oppervlakten aan land die bestemd wordt om mais te verbouwen als veevoeder. Mais dat overigens aan varkens, kippen, koeien én vissen als voedsel wordt gegeven. Hoe ongezond is dat? Minder vlees eten is dus een stap vooruit voor het milieu.

Verder is vlees - vooral als je écht vlees wilt eten en geen gefabriceerde bedenksels met fantasienamen als Krokante Kipkontjes of Oranje-burger (nu met meer e-nummers dan vlees!) - prijzig. Minder vlees eten scheelt je dus in je portemonnee. En daar houden wij van. Dus weg met die sneue schnitzels.

En wat betreft afvallen? In het boekje Skinny Bitch benadrukten de schrijfsters het ook al: als je melkproducten gebruikt kun je niet slank worden. Oeps. Dus het verminderen van melk, kaas én vlees heeft vast en zeker een positief effect op je gewicht.

Mark Bittman citeert in zijn boek een aantal keer Michael Pollan, die ook al een pleidooi hield voor echt eten. Verder figureert er nog een dokter die een ingewikkeld systeem heeft bedacht over caloriedichtheid, met bijbehorende tabellen. Dat is leuk voor mensen die van cijfertjes houden, maar verder totaal onnodig. Iedereen snapt wat het idee is: Van een kilo sla kom je minder aan dan van een kilo chocola.
Uiteindelijk komt het toch neer op wat ons in het boek Fit for Life jaren geleden al is verteld: Eet veel groente, eet fruit, noten, zaden en eet zo weinig mogelijk dierlijke producten. Drink veel water.

De tweede helft van Bittmans boek staat vol lekkere recepten, die echt haalbaar zijn. Trouwens, als je dan toch bezig bent: koop gewoon de Dikke Vegetariër van zijn hand, dan kun je heel lang vooruit met het bereiden van gerechten zonder dierlijke producten.

1 reacties:

Budgetstudent zei

Daar ben ik het nou helemaal mee eens :) Alhoewel je niet per see kilo's verliest als je veganistisch gaat eten, is het wel een stuk makkelijker.