Wat een fijn woord hebben ze in het Engels voor het hergebruiken van oude kledingstukken door ze te vermaken tot een ander kledingstuk: Refashion. Bijna niet te vertalen. Her-mode? Beetje raar.

Anyway, het internet loopt momenteel over van de crafty blogs, van ijverige mama´s die herenoverhemden vernaaien tot damesrokken, dames-tops tot peuterjurkjes, (en ook nog herenoverhemden tot peuterjurkjes) oude truien tot leuke mutsen en tassen en bruidsmeisjesjurken tot feestelijke kussenhoezen (nadeel van dat laatste project is dat je toevallig een paar bruidsmeisjes achter de hand moet hebben, anders is het redelijk kansloos).

Verder kun je dubbelzijdige jassen maken van twee fleece-dekentjes (hmm, bij de Action kosten ze maar een paar cent... maar ik haat (polyester)fleece) en zijn er tutorials over hoe je brei-materiaal kunt maken van je oude t-shirts. Oneindige inspiratie dus om je hele kledingkast te re-fashionen. Waarom zou je nog iets weggooien? Alles kan een nieuwe bestemming krijgen.

Getuige de foto´s op die blogs schijnt het het beste te werken wanneer je een paar peuters hebt rondlopen; die kijken ook niet op een scheef naadje of een knullig overhemdmotiefje op hun schattige nieuwe jurkje. Maar omdat peuters meestal geld kosten zou ik er maar niet aan beginnen. Tenminste niet ten behoeve van je recycle-drang.

Zoek online op : hergebruik, refashion, upcycle, crafts/crafty,


Refashion blog (Engels)

Leuke ideetjes! (Engels)

Maak breiwol van een oud t-shirt (Engels)

Handmade matters

One pretty thing

Nederlandstalig refashion blog

Nederlandse uitleg over brei-wol van t-shirt

1 reacties:

Vlijtig Liesje zei

Inderdaad een leuke term! En ook een leuk principe. Ach, was ik toch maar handig...