Ik heb het druk, heel druk. Eerst een boel boekhouden en daarna in de keuken bakken want er komen logeetjes en, o ja, ik heb gisteren Julie & Julia gezien en ben nog geïnspireerder dan normaal om in de keuken te staan goochelen.

De film was trouwens leuk, net zo leuk als het boek dat ik een hele tijd geleden al las (voordat het een item werd, zeg maar). Meryl Streep is geweldig, en één van de beste actrices ooit.

Maar goed. Koken bakken, haasten, onverwacht bleef de visite tóch zitten theedrinken - supergezellig maar hoe flans je zo snel nog even eten in elkaar?

Ik had gelukkig een recept van heerlijke tomatensoep. Vergetarisch, want logeetje is vegetarisch. De tomatensoep was makkelijk en enorm lekker, de hele pan soep is tot op de bodem leeggeschraapt. Daarbij had ik broodjes van pizzadeeg gemaakt. (Ideetje dat ik opgepikt heb toen ik gister even moest wachten bij de pizzeria waar mijn echtgenoot de ramen wast. Ze maken daar van het overgebleven deeg van de avond ervoor verrukkelijke broodjes. Die zijn zo lekker omdat ze heel lang hebben gerezen - in de koelkast.)

De broodjes waren dan ook een succes, en zijn tot de laatste kruimel verorberd. Heel fijn allemaal, alleen is de keuken nu een rampgebied en ik ook wel.

Dat moet anders kunnen, toch?

Flylady had het in haar mails vaak over een crockpot. Ik, te lui om het op te zoeken, zag wel een soort van ...hum... römertopf ofzo voor me. Een kookpot. Een éénpansgerecht misschien. Maar het fijne wist ik er niet van. Onlangs las ik echter op het blog van Cheapskate dat koken in een crockpot een zeer zuinige manier van koken is. O, maar nu wordt het interessant, koken én zuinig, daar heb je me.

Ik heb dus wat zoekwerk gedaan, en kwam erachter dat de crockpot een keramieken of aardewerken schaal is, die door een elektrisch element verwarmd wordt. In Amerika is het al dertig jaar een hit - hij is zelfs al weer uít geweest, maar nu weer helemaal terug, want zo zuinig en gemakkelijk.

Hier wordt het vaak een slow-cooker genoemd. Je gooit ´s morgens je eten er in, en ´s avonds is het klaar. Je schijnt er taai vlees in te kunnen gooien, en ´s avonds smelt het in je mond. Dat klinkt utopisch, de droom van iedere huisvrouw. Grootste voordeel lijkt mij dat je het werk ´s morgens doet. Ik ben een uitgesproken ochtendmens, na 16:00 kun je mij sowieso opvegen en dan moet het echte werk (koken, afwassen) dus nog beginnen.

Maar ja, een crockpot in Amerika is goedkoop, een slow-cooker in Holland vrij duur. En toen kwam mijn moeder nog met het idee van de hooikist, wat ook tijd, geld en gas bespaart. En waar je je eten ook lekker in kunt garen - hoewel het niet de hele dag op een gelijke temperatuur blijft. Dan valt een slow-cooker qua bezuiniging natuurlijk weer in het niet.

Dus pieker ik er nog even over door. Zou het weer zo´n apparaat worden dat na enkele dagen voor jaren in het keukenkastje verdwijnt? Of is het werkelijk een zegen voor de huisvrouw met weinig tijd/energie/geld? Is het te vergelijken met een hooikist? Hebben jullie ervaringen (positief of negatief) met hetzij de slow-cooker/crockpot, hetzij een hooikist? Ik hoor het graag!

4 reacties:

Mir zei

Hoi, ik heb drie jaar geleden een crockpot voor m'n verjaardag gevraagd (en gekregen :)), en hij wordt nog steeds regelmatig gebruikt hoor! Vooral in herfst en winter, moet ik er wel bij zeggen, want dan is de behoefte aan stoofpotten groter dan 'szomers, maar ik zou hem in elk geval niet meer kwijt willen. Zo geweldig dat je hem smorgens aanzet voor je naar je werk gaat, en als je thuiskomt ruikt het hele huis lekker, en kun je haast aan tafel. Ik heb zelf nooit met een hooikist gekookt, maar dat werkt ongetwijfeld ook. Qua voedselveiligheid denk ik echter dat de crockpot net iets beter is, maar daar kan ik naast zitten.

IRA zei

Hallo Meibloempje,
Ik las op je blog dat je een echte lijstjes-fan bent. Ik ben journaliste en werk momenteel aan een artikel over leuke lijstjes maken. Zou je het leuk vinden om mee te werken aan dit artikel?

vriendelijke groet,
Irene

IRA zei

Hallo Meibloempje,
Ik heb zojuist ook een reactie geplaatst, maar zie 'm niet op je site staan, daarom nog maar een keer.
Ik las op je blog dat je een echte lijstjes-fan bent. Ik ben journalist en werk momenteel aan een artikel over lijstjes. Zou ik je hiervoor mogen interviewen? Alvast hartelijk dank!
Groet, Irene

Meibloempje zei

Hoi Ira,

Leuk idee!


Je kunt me mailen op send2ulrike@gmail.com


De reacties in dit blog worden meestal pas geplaatst na goedkeuring, omdat er eerst steeds spam geplaatst werd over viagra enzo...