Alweer zo´n leuk boek van uitgeverij Snor!

Zelfgeoogst supersimpel moestuinieren en superlekker koken is een aantrekkelijk boek op de bekende Uitgeverij Snor-manier: Vrolijke kleuren, folkloristische plaatjes, hippe lettertypes.

De voorkant belooft: Nieuw! Revolutionaire moestuinkistjes-methode voor balkon, gevel- en kleine (stads)tuin.

Hmmm...zou dat soms...toevallig...ongeveer het square-foot-gardening (of vierkantemetertuinieren) zijn in een nieuw jasje? En dus helemaal niet zo nieuw? Het komt er wel een beetje op neer. Alleen wordt in dit boek in sinaasappelkistjes getuinierd. Met dezelfde voordelen als een vierkantemetertuin: het is klein, je vult het met vruchtbare grond en bent dus niet afhankelijk van de plaatselijke stugge klei of arme zandgrond. De schrijfster is bovendien zo eerlijk (en praktisch) geweest om ook de links naar de site over SFG en Jelles Makkelijke Moestuin op te nemen (+ nog een tiental andere sites over tuinieren) dus het is haar vergeven.

Het wordt allemaal heel smakelijk en vrolijk gebracht. De recepten zijn ook aangepast op kleine hoeveelheden oogst, dus heb je geen kilo boontjes nodig maar bijvoorbeeld een wortel of twee handjes radijsjes. (En die heb je zómaar, kan ik uit ervaring zeggen!)

Er worden specifiek groentes behandeld die goed te telen zijn in een klein tuintje, dus bij uitstek geschikt voor je SFG of vierkantemetertuin. Van elke groente worden de mogelijke ziekten/gevaren besproken, ook wat je eraan kunt doen, hoe en wanneer je de groente kunt oogsten en dan: wat je ervan kunt maken! Recepten met klinkende namen als Hippieshake met kokosmelk en Heidi-und-Peter-pizza doen je wensen dat je wortels of uien al klaar waren om geoogst te worden.

Nou ja, totdat dat zover is vermaak ik mij gewoon met het lezen van dit boek. Stiekem zitten er nog wat tips in voor guerillagardening, benevens een tuinkalender met wanneer je welke groente zaait en oogst, én een leuk kopieerblad met labels voor in je tuintje.

Een boek om van te watertanden dus, en ook uitermate geschikt om met de kinderen te bekijken en uit te proberen omdat er geen moeilijke taal of ingewikkelde schema´s instaan.

Kortom, ik zeg: Doen.

0 reacties: