Vandaag heb ik iets vreselijk onconsuminderigs en onminimalistisch gedaan. Maar ik heb wél een lacune in mijn culturele bagage weggewerkt: Ik ben naar de Zwarte Markt in Beverwijk geweest.

Hoe kon ik dat nou doen? Het is simpel. Al jaren liepen wij her en der om ons heen te verkondigen (telkens wanneer een geweldig kledingstuk, gadget of designdingetje van iemand er vandaan bleek te komen): Wij willen ook zo graag een keer naar Zwarte Markt in Beverwijk, we zijn er nog nooit geweest.

Een paar maanden terug boden schoonzus en haar vriend spontaan aan om dan samen eens een dagje er naartoe te gaan. De datum zou nader afgesproken worden. Na die afspraak heb ik mij echter in het minimalisme gestort, dus toen schoonzus deze week belde of we dan nu, dit weekend, gezellig naar de Zwarte Markt zouden, dacht ik: O, jee. Ik hoef eigenlijk niet meer.

Maar omdat het ook om gezellig en samen en een dagje uit ging, ging ik dat natuurlijk niet zeggen. Dus, nadat we gisteren in het Dwingelderveld van tien tot vijf gewandeld hadden tussen de bomen, kikkers en muggen, zouden we vandaag nog een flink aantal Zwarte Markt-kilometers gaan maken. Ik vatte het maar op als een soort test: zou ik stevig in mijn schoenen staan wanneer ik met een kwellende hoeveelheid winkels geconfronteerd zou worden?

De Oosterse markt vond ik het allerleukste, daar had ik wel de hele dag willen kijken, met al die hapjes, kruiden, groenten en boeken met intrigerende titels als: Ik leer salaat. Maar ook de overige hallen boden eindeloze hoeveelheden interessante koopwaar.

Ik heb me ingehouden, echt waar. Ten eerste heb ik niks voor mezelf gekocht. Ik heb wel iets voor G. gekocht: twee van die holografische, driedimensionale schilderijtjes met een woest kijkende tijger respectievelijk een woest kijkende lynx erop afgebeeld. G. had ook nog wel belangstelling voor de woest kijkende wolven, maar twee schilderijtjes vond ik wel het maximum, en feitelijk al heel gul van mezelf, want die dingen zijn in strijd met het minimalisme en werden bovendien betaald van mijn zakgeld. (Iedere man heeft tenslotte een zwakheid (kitsch? schilderijtjes?), en iedere vrouw uiteindelijk ook - de man.)

Ten tweede heb ik alleen maar echt nuttige dingen gekocht. Bijna.

*Om te beginnen een koffiemolen, een ouderwetsche van DE. Handig nu we vaak de cafetiere gebruiken. Maar liefst 45 euro. Maar volgens de verkoper kosten ze bij DE 80 euro. Dus het was gewoon een koopje. Ahum.

*Een bezem (zonder steel). De bezem die we hebben is veel te zwaar voor mij, en ik zocht al een andere. 2 euro.

*Een tas waarin we Maxi mee kunnen dragen. We hebben een prachtige tas gekregen van vrienden, maar helaas werkt die tot nu toe alleen maar goed als we hem dichtplakken met Duct-tape. Maxi is nog te klein en kan er uit kruipen. Déze tas heeft een aansluitpunt waarmee we haar ín de tas kunnen vastmaken. Hij kostte 19,95 euro en dat is goedkoop want dergelijke tassen had ik online alleen maar voor 40 euro of meer gezien.

*Kruiden van de Oosterse markt. Kerries voor vegetarische gerechten. 3 euro.

*Een potje zalf, beter dan tijgerbalsem. 3 euro.

*Een jasje voor Maxi voor in de winter, voor 4,95 euro. Chihuahua's houden niet van kou. En bovendien kostte dit jasje (zelfde merk, zelfde jasje) in de andere winkeltjes wel 29,95. Koopje dus.

*Drie petten met de naam van ons bedrijf erop geborduurd. Dit is een zakelijke uitgave, dus die telt niet, wat mij betreft. Ze zijn trouwens bijzonder mooi geworden.

*Een blister met 5 Oral B-opzetborsteltjes, voor 10 euro. Hier bij de drogist kosten ze iets van 14 euro per twee stuks, dus dat kon ik niet laten gaan.

* En dan toch nog een onnuttig artikel: Een mooie witte vaas. Duidelijk een zwak momentje van mij, hoewel hij maar 4,95 kostte, en erg past binnen het minimalistische plaatje dat ik voor ogen heb.

Ook interessant is wat we níet gekocht hebben.

* Een accessoire-pakket voor de Nintendo DS...gezien bij de Mediamarkt voor ongeveer 25 euro, hier voor 6,95. Uiteindelijk besloten we dat het meer rommel zou toevoegen aan ons huis.

* Een broek. Ik heb er wel een paar gepast, maar op de paspop leken ze beter, dus ze mocht ze houden wat mij betreft.

* Een salontafel die bestond uit een prachtige adelaar op een tak & rotsen, met daarbovenop een glasplaat. Hij was ook nog afgeprijsd van 275 euro voor 150 euro, maar dit koopje hebben we na een kwartier wikken en wegen toch aan onze neus voorbij laten gaan. Evenals de andere driehonderd leuke beeldjes en beelden in die winkel, waar G. zo gek op is. Gelukkig was zíjn zakgeld al op. :)

* Parfum uit een van de honderd parfumwinkeltjes. Ze hadden mijn merk niet. Gelukkig maar.

* Een deegkom. Ik zag een mooie plastic bak met deksel, en zei: dit zou handig zijn om deeg in te laten rijzen. Later zag ik net zoiets bij een ander kraampje. Ik bleef er toch even weer staan kijken, en ontdekte dat het ook echt bedoeld was om deeg in te laten rijzen. Verleidelijk. Uiteindelijk besloot ik het niet te doen omdat het van plastic was, en ik wil geen plastic meer kopen. Deeg rijst prima in een schaal met een theedoek erover.

* Een pizza-oven, een set reusachtige pannen (wel handig als je een weeshuis hebt, of tien kinderen zoals Teunie Luijk) en andere kookattributen uit vreemde culturen. Zelfs geen kookboekje met Marokkaanse gerechten of Griekse hapjes. Ik zei het al, ik heb vandaag erg mijn best gedaan.

Overige kosten waren nog: Benzine, parkeergeld (3 euro), entree (6,75 in totaal), en eten en drinken (23 euro). Bepaald geen zuinig dagje dus, maar wel leuk....voor een keertje. Het was inderdaad heel erg gezellig, en ik ben blij dat ik nog wat noodzakelijke dingen gevonden heb, maar ik merk wel dat ik winkelen als vrijetijdsbesteding niet echt meer zie zitten. Uitslag van de test: zie afbeelding.

3 reacties:

Oog op de Toekomst zei

Ik woon zelf vrij dicht bij de Zwarte Markt, maar ben er na een paar bezoeken al helemaal op uitgekeken. Alleen voor dingen zoals printercartridges of inderdaad dingen zoals die tandenborsteltjes wil ik er nog wel eens heen, maar als je je parkeergeld en entree meetelt, is dat voordeel ook al snel weg. Alleen de hal met de kruiden vind ik nog altijd geweldig. En er is één winkeltje waar ik altijd verlekkerd bij sta te kijken, die verkoopt oosterse schalen en borden in de meest prachtige kleuren. Nog niet voor gezwicht, maar dat gaat zeker nog een keer gebeuren. Beter maar gewoon niet meer gaan, dus :-)
Maar zo te horen heb je een gezellige dag gehad voor betrekkelijk weinig geld, dat moet toch af en toe kunnen.

Vlijtig Liesje zei

De lijst van wat je niet gekocht hebt, is gelukkig het langst! Het lijkt me best een beproeving om op zo'n koopjesmarkt rond te lopen en niets te mogen kopen van jezelf.

Wel mooi dat winkelen als vrijetijdsbesteding haar bekoring voor je heeft verloren. Het valt me steeds weer op dat het minimalisme op heel veel aspecten van het leven doorwerkt.

Meibloempje zei

@ Oog op de toekomst

Ik kan me goed voorstellen dat je er snel op uitgekeken raakt. Ik zou persoonlijk wel vaker naar die Oosterse markt willen, de rest hoeft niet zo van mij.

@ Vlijtig Liesje: Het was niet zo dat ik niks MOCHT kopen van mezelf, ik voelde zelfs een bepaalde weerzin tegen het kopen. Inderdaad werkt het flink door in je hele leven. Tot nu toe heel positief. :)