Nog even een opruimblogje, al is het dan nu vakantie. (Vakantie..overigens een heerlijke tijd om op te ruimen!)

Ben je zo iemand die vol goede moed begint en dan halverwege een opruimklus verzandt in het gedoe, het over elk ding moeten beslissen of je het wel of niet wilt/kunt/moet/mag houden?
Op het blog Zen Habits staat een tip voor mensen die het even helemaal niet meer zien zitten met vereenvoudigen: Doe het achterstevoren.

Stop alles uit een bepaalde kast/la in een of meer dozen, die je opbergt. Wanneer je iets nodig hebt uit de doos, mag het terug in de kast. Stel jezelf een bepaalde tijd, bijvoorbeeld een maand, of drie maanden (zet bijvoorbeeld een einddatum op de doos) om te zien welke dingen echt nodig zijn in jouw huishouden. Alles wat daarna nog in de doos zit, is hoogstwaarschijnlijk overbodig in je leven.

Dit kun je doen met kleding, huishoudelijke artikelen, boeken (hoewel mijn boeken absoluut niet in een doos passen) maar ook met e-mails en (digitale) foto's. Achterstevoren vereenvoudigen voorkomt dat je over elk item een beslissing moet nemen, want het dagelijkse leven maakt je vanzelf duidelijk welke spullen nodig zijn, en welke wegens andere redenen bewaard werden.

Lees hier het originele bericht op Zen Habits.

1 reacties:

Vlijtig Liesje zei

Een goed idee zeg! Die ga ik aan mijn man voorstellen, die niets wil weggooien.