Ik was deze week bij de dokter en zowel mijn bloeddruk als mijn cholesterolgehalte zijn iets te hoog. Da's jammer. Maar gelukkig niet hoog genoeg om aan de medicijnen te moeten, dus dat is dan weer fijn.

Maar dan. Krijg je een foldertje met dieetadviezen. Daar staat dus in wat je bij voorkeur moet eten. Nu ben ik wel van het gezonde gebeuren, in ieder geval theoretisch wel. Hier geen kiloknallers, maar biologisch vlees en dan alleen nog rund en kip. Biologische yoghurt. Biologische sojamelk. Wij zijn bepaald niet van de wekelijkse patat en hamburgers, tot grote onvrede van mijn kinderen. Tuurlijk eet ik ook vaak verkeerd. Want het is bijna alle dagen feest. En op dagen dat het geen feest is dan bak je iets lekkers omdat je daar zin in hebt, of omdat je een leuk nieuw recept hebt gezien. Dus ruimte voor verbetering is er altijd.

Maar ik geloof niet dat ik die verbetering ga vinden in het lijstje dat ik van de dokter meekreeg. Zo worden produkten met zoetstoffen aanbevolen. En smeersels voor op brood die mijn grootmoeder in geen geval herkend zou hebben (met stereolen of stanolen). Een hamlap of varkensfilet heeft de voorkeur boven mager rundergehakt. Zilvervliesrijst is een middenweg, maar heeft niet de voorkeur, dan kun je volgens het briefje beter aardappels eten. Terwijl dat volgens verschillende bronnen aanjagers zijn voor je suikerspiegel en dus niet zo gezond. Havermout - toch al een jaartje of honderd gezondheidsvoedsel nummer één - is geen voorkeursvoedsel, hooguit een middenmoter.
Als snack heeft het standaard handje Japanse mix zonder noten de voorkeur - nou, doe mij die noten maar zonder de Japanse mix. Noten zijn gezond!

Maar gelukkig hoef ik dit briefje met dieetadviezen ook niet serieus te nemen. Op de achterkant staat: De adviezen zijn mede gebaseerd op de voedingsrichtlijnen bij diabetes van de Nederlandse Diabetes federatie (oktober 2006), De richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad (december 2006), richtlijnen goede voedselkeuze (Voedingscentrum 2008) Nevo-tabel 2006, Eet-tabel 2007 en informatie van producenten.

Ja, je leest het goed. Informatie van producenten. Dat betekent dat de dieetlijst is opgesteld met bijvoorbeeld de informatie van Unilever. En met behulp van het Voedingscentrum - je weet wel, die club die in 2002 McDonalds voor de jaarprijs Goede Voeding nomineerde. Geen wonder dat dan produkten met vreemde chemische toevoegingen de voorkeur hebben boven echt eten!

Ergens snappen ze zelf ook wel dat het niet goedkomt zo. Want, zeggen ze: De auteur/uitgever aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor informatie die onjuist is opgenomen. Nee, dat geloof ik best.

In het bijgeleverde boekje van de Nederlandse Hartstichting wordt nog wat extra informatie gegeven. Dat je bij eten bereiden in de magnetron (hoera!) geen vet hoeft te gebruiken. Dat magnetronstraling mogelijk kwalijke invloeden heeft op het voedsel daar hoor je ze dan weer niet over.

Om nog maar niet te spreken over het feit dat een te hoog cholesterolgehalte mogelijk helemaal niks zegt...klik hier --->Cholesterolmythen

Staat er dan helemaal niks nuttigs in de informatie die ik kreeg? Jawel. Er wordt gewezen op het belang van beweging. En eerlijk is eerlijk, daar schort het bij mij nogal eens aan. Daar moet ik iets aan veranderen. Maar de eerste extra beweging had ik gelukkig meteen te pakken: Ik ben heel snel naar de oudpapierbak gehold om deze onlogische dieetlijsten weg te gooien. Want als mijn bloeddruk ergens van stijgt, dan is het wel door het lezen van dit soort voorliegting.

9 reacties:

Jolanda zei

Schandalig dat je dit soort info van je arts meekrijgt. In mijn ogen moeten die hun werk los doen van allerlei fabrikanten en verkopers. Maar dat is helaas al lang niet meer zo, de hele wachtkamer van huisarts en tandarts ligt vol met 'reclame"folders en om de haverklap staat er een vertegenwoordiger voor de deur met de meest prachtige medicijnen en adviezen. Hoe vaak ik al niet langer in de wachtkamer heb gezeten om dat de huisarts weer in gesprek was met een vertegenwoordiger (zie je direct he, als ze in pak en koffertje weer naar buiten benen). Idioot gewoon!

funkymama zei

Weet je wat zo raar is...ik heb ook te horen gekregen dat ik te hoog cholesterol heb en ik moest ook op mijn eten letten, kreeg ook boekjes mee maar het rare is dus dat ik eigenlijk heel gezond leef.
Altijd alles met olijfolie, geen macdonalds, gezonde maaltijden etc.
Ik ben altijd bezig met gezond eten. Dus ik vind het toch een raar iets dat cholesterol. Ik geloof inderdaad ook dat ik te weinig beweeg...daar moet ook ik iets aan doen...maar dat 't aan het voedsel ligt...ik weet 't niet hoor!!! groetjes Angela

Louise zei

Waardeloos, die adviezen. Ook de stichting voor kankerbestrijding gaf in haar nieuwsbrieven het advies om voedsel in de magnetron te bereiden. Ik ben om die reden gestopt ze te steunen.

Vanwaar eigenlijk de controle op cholesterol? Als ik zo die link naar 'cholesterolmythen' bekijk, geloof je zelf ook niet echt dat het wat uitmaakt hoe hoog of laag die is.

Meibloempje zei

@ funkymama: tja, dat is hier dus ook zo. Olijfolie, biologisch, en als ik zelf iets bak is het altijd volkoren. We eten alleen volkorenbrood (en ik op het moment alleen zuurdesem/roggebrood), witmeel komt er niet in. Dus de vraag is: ligt het wel aan de voeding?

@ Louise: Omdat mijn bloeddruk te hoog was (160/100) hebben ze even bloedonderzoek gedaan naar o.a. suiker en cholesterol. Suiker was prima, en de cholesterol dus licht verhoogd. Maar ik maak me er niet echt zorgen om. Ik vermoed dat die hele hoge bloeddruk ook wel weer zakt naarmate de zomervakantie weer verder achter mij ligt hihihi.

Buffertje zei

Echt goed voedingsadvies is gewoon niet te vinden. Zoonlief had koemelkallergie in de tijd dat ik borstvoeding gaf. Dus ik moest van het consternatieburo naar de 'dietiste'. Kreeg ik een blaadje met een weekmenu; twee boterhammen zus, zoveel aardappels zo. Ik had eigenlijk gehoopt op een lijst met koemelkvrije producten. De diëtiste keek heel raar toen ik daarom vroeg. Die had ze niet voor me. Ik vond het echt zonde van mijn tijd en ben er niet meer geweest. Daarna mocht ik zoonlief pas met 6 maanden vast voedsel geven van die dombo's. Hij is altijd een lastige eter gebleven daardoor. Tot slot moest hij na drie maanden op de fles over omdat ik medicijnen kreeg en toen kreeg ik het advies om bij te voeren met rijstebloem, want de (koemelkvrije) flesvoeding was onvoldoende voor hem. Het gevolg was dat ie als baby al gaatjes kreeg. Er bleek suiker in die rommel te zitten. En bedankt he!
En nu zeiken ze aan mijn kop dat ie niet zwaar genoeg. Hij zit boven de ondergrens in gewicht en heeft een iets meer dan gemiddelde lengte. Mooi slank dus. Dat ze blij zijn dat ie niet te dik is!!

Anoniem zei

hai,
dit heefts niets met je post te maken, maar ik wist je emailadres niet meer. hierbij de courgettecake:
3 eieren
2 eetl. olie
100 gr. walnoten (gehakt)
3 theelepels kaneel
1 hele courgette ( geraspt)
3 ons suiker
4 ons zelfrijzend bakmeel
theelepel zout
2 zakjes vanillesuiker

eieren mixen met suiker en vanillesuiker, dan de olie,zout,kaneel,walnoten erdoor en de courgette, dan de gezeefde bloem.
in de oven 175 gr. ong. 1 1/5 uur.
kunnen eventueel ook nog rozijnen in.

gr. yfke

Vlijtig Liesje zei

Mijn cholesterolgehalte is ook te hoog, ruim 7. Maar de dokter legde me uit dat alle andere risicofactoren heel laag zijn, en dat er dus feitelijk niets ergs aan de hand is gelukkig.

Wel loop ik, mede vanwege dit hoge cholesterol, vier keer per week hard.

En ik probeer verzadigde vetten te vermijden.

Van de schrik had ik wel die speciale boter gekocht, maar toen las ik een column van Sylvia Witteman die zich afvroeg waarom die gezonde stoffen dan niet gewoon worden aangeboden als medicijn, maar in boter! Sindsdien eet ik weer gewoon halvarine.

Meibloempje zei

Hoi Vlijtig Liesje

Ja die speciale boter...

stel nou dat die voedingsmiddelen met toegevoegde rommel hadden gewerkt.

Stel nou dat het echt waar was dat roomboter ongezond is, en slecht voor je cholesterol, maar margarine en halvarine gezond....

Dan hadden er sinds de invoering van dat soort voedingsmiddelen dus veel minder mensen aan hart- en vaatziekten moeten overlijden (indien dat gelinkt is aan hoog cholesterol!)... (Men eet immers nu amper nog roomboter of vet... alles is kunstmatig 'gezond'. Vrijwel niemand eet nog gewoon iets vets.)

Maar dat is niet gebeurd!

Juist de transvetten (geharde vetten) in margarines en halvarines (en ontbijtkoek, en eierkoeken) zijn slecht voor je...

Anoniem zei

top [url=http://www.c-online-casino.co.uk/]uk casino[/url] brake the latest [url=http://www.realcazinoz.com/]free casino bonus[/url] unshackled no consign perk at the chief [url=http://www.baywatchcasino.com/]online casinos
[/url].