Boeken en papier en alles daaromheen hebben mij altijd geïnteresseerd. Als kind bracht ik mijn geld nooit naar de snoepwinkel, maar naar de kantoorboekhandel. Al die pennen, stickers, papieren, schriften en boeken...dáár ging mijn hart sneller van slaan.
Inmiddels heb ik een boekenkast vol boeken, pennen genoeg, en een laatje met stickers, kaarten en schriften. Maar ik had nog één wens (nou ja, het zal de laatste wens wel niet zijn geweest): Leren boekbinden.

Tegenwoordig worden veel boeken alleen nog als paperback verkocht. Dat vind ik jammer, een boek wordt veel sneller lelijk met zo'n slap kaft. Ik wilde leren hoe je zelf een hard kaft om een boek maakt. Niet dat ik nu nog zoveel boeken koop, als minimalist (ahum...), maar het lijkt mij weer zo'n nuttige handvaardigheid. En daar hou ik van.

En dus volg ik nu een boekbindcursus. Eerst een eenvoudige cursus van drie ochtenden waar we leren katernen maken en aan elkaar naaien. Ook maken we dan een gebrocheerd boekje, een gecartonneerd boekje en een schrift (met de cahiersteek). Later kunnen we dan een vervolgcursus doen van vier ochtenden waarbij we leren om boeken in hard kaft te binden en andere moeilijker kunstjes.

En het is echt erg leuk. Ik heb al twee boekblokjes genaaid van elk tien katernen, morgen gaan we daar een kaft omheen maken. Ik zie al weer allemaal mogelijkheden voor me...leuke cadeauschriftjes en -boekjes maken van gebruikte materialen zoals (gevonden) luxe tijdschriften of mooi dik papier uit de Flow. Notitieblokjes maken van restjes papier. Zelf mooie kaften ontwerpen (tekenen, scannen en printen, of ook leuk: in Photoshop ontwerpen). En hele eigen papierlijn...oeps, mijn fantasie gaat weer op de loop. Mijn probleem is dat ik heel veel ideeën heb, maar te weinig tijd om ze allemaal uit te voeren.

Ook zin om eens iets te proberen? Ik heb wat links bij elkaar gezocht over boekbinden. Op youtube zijn ook geweldig leuke tutorials te vinden (wat dacht je van een boekje van 16 bladzijden vouwen uit 1 vel papier?) dus papier- en boekenliefhebbers kunnen hun hart ophalen.


http://www.atelierplano.be

http://www.li-annwebcreations.nl/MyBoekbinden/index.html

http://www.creadoo.com/Content2121

http://hobby.blogo.nl/2008/07/27/zelf-boekbinden/

http://www.xs4all.nl/~elisa/privemap/boekbinden/boekbind1.html

http://www.cs.uiowa.edu/~jones/book/

http://www.boekgrrls.nl/BgDiversen/Onderwerpen/Boekbinden.htm

http://members.home.nl/jpesebregts/boekbinden/boekbinden.htm

http://www.youtube.com/watch?v=WaP3vXiioJk&feature=player_embedded

1 reacties:

Vlijtig Liesje zei

Leuk, ik ben ook dol op kantoorartikelen e.d. Maar bij boeken maakt het mij eigenlijk niet uit wat voor kaft ze hebben. Daarbij heb ik meestal: als het goedkoper is, neem ik graag de slappe kaft. Hoewel je wel gelijk hebt dat die eerder beschadigen.