Schreef ik onlangs niet een blog waar ik ergens tot de conclusie kwam dat ook minimalisme er waarschijnlijk niet toe doet? Ja, hier--> minimalisme heroverwogen. 

En wat schrijft Mike Donghia van The Art of Minimalism vandaag? Minimalism Doesn't Matter!
Minimalisme doet er niet toe! Dramatische uitspraak voor iemand met een blog dat 'De Kunst van het Minimalisme' heet. Maar de uitleg maakt het logisch. (Die lijkt trouwens verrassend veel op mijn eigen uitleg.) Omdat zijn verhaal nog net een beetje mooier en duidelijker is, geef ik hieronder de ruwe essentie weer van wat hij schrijft.

Minimalisme opzichzelf doet er niet toe. Zoals de kwast van Van Gogh er niet toe doet als je naar zijn uiteindelijke kunstwerk kijkt. Mensen praten niet over de kwast, maar over het schilderij.
Minimalisme om het minimalisme is een valkuil. Sommige personen zoeken een doel, of iets om een leegte te vullen, en denken dat minimalisme hen dat 'iets' zal brengen; Misschien het zich onderscheiden van anderen, misschien een antwoord op de problemen die ze hebben. Ze kunnen zich verbergen achter een soort 'uitstraling' die minimalisme mee lijkt te brengen. Maar 'minimalist zijn' lost geen niet al je problemen op. 
Maar...minimalisme als middel, als gereedschap, werkt juist enorm goed om te bereiken wat je wilt. Het geeft ademruimte en leefruimte, waardoor je kunt doen wat werkelijk belangrijk voor je is. Zoals de kwast van van Gogh wel van groot belang was om het schilderij te kunnen maken. Zonder kwast geen kunstwerk! 
En net als met andere gereedschappen is wat er werkelijk toe doet bij minimalisme hoe je het gebruikt. 
Inderdaad. Zoals je op je sterfbed niet zult denken: "Had ik maar meer kleren gehad en een grotere auto dan de buren...", zul je vast óók niet denken : "Had ik maar minder kleren gehad, of minder dan 100 boeken, en een kleiner huis (wat was ik toch een waardeloze minimalist)."

Want dat zijn niet de dingen waar het leven om draait. We kunnen al ons bezit wel opgeven en in een eenvoudige omgeving leven, maar als we de vrijgekomen tijd en ruimte niet invullen met dingen en mensen die er wél toe doen is het evengoed verspilling, en zullen we er geen beter mens van worden.

Maar met minimalisme als gereedschap plaats maken voor de dingen waar het leven dan wel om draait (vrienden, familie, lachen, creativiteit, natuur, en nog vele andere - onbetaalbare - dingen)... dat is de kunst.

0 reacties: