Ik heb mijn hele leven al een wankele suikerspiegel. Dat resulteerde vroeger nogal eens in een al even wankel humeur. Ik moest op gezette tijden eten hebben, anders brak de hel los. Maar dan ook echt!

Inmiddels vermoed ik dat ik last heb van insulineresistentie. En kom ik er langzaam achter wat wel en niet goed voor mij is. Begin ik 's ochtends met brood, dan heb ik de hele dag honger, en eet ik minstens twee keer zoveel als nodig is. Begin ik met een bakje yoghurt of pap dan red ik het prima. Ook moet ik zorgen dat ik niet te veel tijd laat verstrijken tussen de maaltijden, en dat is de reden dat ik meestal vier keer per dag iets eet.

Ik kan dan ook niet uit de voeten met alle geboden 'dieet'raad. Een appel wordt bij WW (en trouwens ieder ander dieet) als 'verzadigend' voedingsmiddel genoemd. Lekker gezond tussendoortje! Maar eet ík een appel, dan val ik een kwartier later ongeveer tegen de vlakte van de honger - ook als ik daarvóór niet eens trek had. Een enkele appel als tussendoortje werkt voor mij dus niet. Wel gecombineerd met eiwit, dus bijvoorbeeld een bakje yoghurt of een stukje kaas.
Brood is wel gezond en verzadigend, maar van brood word ik gigantisch opgeblazen, dus daarvan moet ik per dag niet te veel eten. En dan snap je dat een leven-lang-fit ('s ochtends alleen fruit!) of een Sonja Bakkerdieet ( best veel koolhydraten&suiker met al die koekjes tussendoor) voor mij niet lang vol te houden was.

Wel zo prettig dat je met WW een dieet kunt samenstellen dat bij je eigen lichaam past, en toch in de gaten kunt houden dat je niet teveel binnenkrijgt. Zo hoop ik nu af te vallen zonder dat mijn suikerspiegel piekt. Of inzakt. Want als die balans verdwenen is, is het heel moeilijk om nog 'verstandig' te zijn. Dan blijkt dat we allemaal maar weer een slaaf van onze hormonen zijn….

Erg veel info over de slechte invloed van suiker vond ik trouwens op de site van nancy appleton, die een boek schreef over suiker. In Nederland is er ook www.suikerwijzer.nl - een leuke site met veel lekkere recepten zonder suiker

0 reacties: