Heel lang geleden beval een oosterse heer zijn wijzen: Ontwikkel een geniale kernachtige gedachte die in alle tijden en onder alle omstandigheden toepasbaar is. De wijzen stelden hem de volgende zin voor: "Ook dit zal voorbijgaan."
Dat was zeker een geniale gedachte, want het maakt de hoogmoedige nederig, en degene in nare omstandigheden geeft het hoop. Het leert de rijke om niet te vertrouwen op zijn rijkdom. Het leert ons dat alles in het leven voortdurend aan verandering onderhevig is en uiteindelijk voorbij zal gaan.
Ik vond het verhaal (dat vast nog wat uitgebreider was dan deze drie regels), toen ik het voor de eerste keer las heel erg mooi. En nog steeds, wanneer ik iets moeilijks moet doen, of als ik een vervelend moment heb, denk ik: This too shall pass. Ook dit zal voorbijgaan. (in het Engels loopt het veel lekkerder vind ik.)
Dat geldt dus niet alleen voor nare situaties, maar uiteindelijk ook voor leuke dingen. Toch vind ik het goed om daar af en toe eens over na te denken. Het relativeert alles.

0 reacties: