Gisteren keek ik naar het programma 10x beter. Het was een interessant programma, over echte voeding en nepvoeding. Nepvoeding is vrijwel alles wat in de supermarkt verkocht wordt. Ondanks dat ik vrij veel weet op voedinggebied leerde ik hier een paar dingen waar mijn oren van gingen klapperen. Bijvoorbeeld dat 'gewone' (niet-biologische) kip soms al tien (TIEN!) jaar geleden geslacht is, en toch als 'vers' verkocht wordt. Goddank was ik al van het minder-vlees-maar-wel- biologisch, ik moet er toch niet aan denken! 
Ik hoorde dat Nederlandse supermarkten, op die van Polen na de goedkoopste zijn: Nederlanders willen niet veel betalen voor hun voedsel. In de jaren '80 ging 24% van ons inkomen naar ons eten, nu nog maar 10%. 
(En dan maar klagen dat biologisch eten duur is, maar wanneer we 16% van ons inkomen aan voedsel zouden willen uitgeven konden we allemaal compleet biologisch eten!)

Maar waar ik echt van opkeek was het volgende: In de jaren '30 aten we per persoon in Nederland gemiddeld 3 kilo suiker. Per jaar.
Dat is op dit moment per persoon per jaar 35 kilo.

En dan vragen we ons nog af hoe het komt dat we 'zomaar' dik worden!????
Als we die 35 kilo suiker per jaar nu eens lieten staan, wat zou dat schelen in ons gewicht?

8 reacties:

Huldra zei

Ik heb de aflevering van gisteren niet gezien. Maar als het klopt van die kip, is dat echt bizar! Dat kan toch geen voedingswaarde meer hebben?
Ga de aflevering zeker terugkijken, want mijn nieuwsgierigheid is gewekt.

Anoniem zei

zucht, ik heb de aflevering ook gezien en riep 'die supermarkt wil ik in mijn omgeving ook'. Maar helaas voor dat soort zaken moet je echt in (hartje) Amsterdam wonen. En wat die suiker betreft: dat is net als met zout, probeer maar eens iets te vinden waar geen suiker en/of zout in zit. Een hele opgave zoniet onmogelijk. Ik ga van de week het boek 'Koken met Karin zonder zakjes en pakjes' kopen. Heb ik het toch iets meer in eigen hand.
Groet,
Joke

Meibloempje zei

@Joke: verse produkten (groente, fruit) en basisprodukten (meel, rijst) bevatten geen zout of suiker. Deze dingen kun je bij elke supermarkt kopen. Ook het aanbod biologisch vlees wordt steeds groter.
Echt onmogelijk om iets te vinden zonder suiker of zout is het dus niet.
Maar ik zou ook wel zo'n supermarkt willen hoor!

Roelien zei

Zo, dat zijn echt schokkende cijfers.....

Anoniem zei

Tuurlijk Meibloempje, de verse producten (de duurdere voor de minima :-() uitgezonderd. Maar elk potje, zakje of blikje niet.
Schoonzus kookt momenteel Weight Watchters: recept geeft aan dat er twee theelepels bouillonpoeder in moeten. Bouillonpoeder heeft als hoofdingredient ZOUT. Te triest voor woorden. Ik heb het boek 'Koken met karin, zonder zakjes en pakjes' besteld. Ik hoop -ook vanwege een hoge bloeddruk - er veel van te leren.

Groet,
Joke

Meibloempje zei

Ik heb het boek van Karin (koken zonder pakjes en zakjes) ook in handen gehad, en ik vond het er leuk uitzien. Het staat dan ook op mijn verlanglijstje. Helaas is mijn boekenverlanglijst nogal .... lang. :-)

Anoniem zei

Van de week als ik ergens (libelle) dat er tien suikerklontjes zitten in een liter melk! 10! De gehakt van AH had 2 jaar terug een stickertje: Vernieuwd recept! Vernieuwd jah, ze hadden er dextrose (dus suiker) aan toegevoegd.
*Zucht*

Chris

Anoniem zei

Het is niet 35 kilo suiker per jaar maar 86 kilo !!!!!!!!
Guacamole dipsaus, met 3,7 procent advocado, de rest water en zetmeel en een kleurstofje, en de chemische smaakstoffen krijg je kado.
Schokkend vond ik inderdaad ook het feit dat kipfilet 10 jaar eerder geslacht kan zijn voordat het in de schappen ligt.Dat had ik niet durven dromen.Bah.