Twee weken geleden ontving ik een mailtje van Knivesandtools.nl. Dat ze hele goede, geweldige mooie pannen in de uitverkoop deden. Het ging om tri-ply pannen, en een set daarvan is normaal onbetaalbaar, maar nu dus naar verhouding goedkoop.

Ik besloot dat ik wel nieuwe pannen kon gebruiken (want de oude kunnen over een maand of wat met oudste dochter mee die op zichzelf gaat wonen - een geweldig excuus voor veel nieuw aan te schaffen dingen...) en omdat ik al erg goede ervaringen heb met Knivesandtools bestelde ik ze.

In een vlaag van voorpret zocht ik hier en daar online wat informatie en gebruikerservaringen over tri-ply-pannen. En eigenlijk (ik geef het toe) wist ik niet wat een sauteerpan was, en dat wilde ik ook wel graag weten. Van het ene forum rolde ik in het andere, en voordat ik het wist zat ik in een parallel universum - het pannenuniversum. It's life Jim, but not as we know it...

Mijn mond viel open bij het lezen van de hartstochtelijke overtuigingen van de voor- en tegenstanders van welke pan dan ook. Van de diepgewortelde emoties die pannen bij mensen naar boven brengen. Ik las hoe je het beste een biefstuk kunt bakken (en in welke pan), hoe je de perfecte omelet aflevert en waarom anti-aanbakpannen een drama zijn.

Ha! Hier had ik iets te pakken. Ik ben anti-anti-aanbakpan, wegens de giftige stoffen die vrijkomen als je ze verhit, en de stukjes die loslaten lijken me ook niet al te gezond. Maar tot nu toe had ik geen goede vervanging gevonden. Al twee keer heb ik een pan met een keramieken binnenlaag verpest - of eigenlijk deden die gewoon niet wat ze moesten doen. Dus noodgedwongen gebruikte ik nog steeds een pan met een nare teflonlaag.

Wat leerde ik?
Vlees bakken in een anti-aanbakpan is nutteloos. Want een pan met teflonlaag mag je niet verhitten, wat voor vlees juist nodig is. Je krijgt dus nooit dat lekkere korstje en die lekkere jus als je vlees bakt in een pan met teflon. En als je de pan wel verhit (wat je natuurlijke reactie is - het wordt niet bruin, dus 't vuur nog maar wat opstoken!) dan verdampt de plasticlaag en ontstaan er schadelijke gassen.

Dus wat je ook doet, bak je vlees NIET in een teflonpan. Die is hooguit geschikt voor dingen die op een zacht vuurtje moeten, zoals een omelet. Maar eigenlijk zijn teflonpannen natuurlijk gewoon slecht en nutteloos.

En toen kwam ik een paar keer de naam De Buyer tegen. De Buyer verkoopt plaatstalen pannen die perfect zijn. Zegt men. Zoek op Amazon maar eens op De Buyer en je kunt een uur lang  reviews doorlezen die variëren van zwijmelen tot pure aanbidding. En De Buyer pannen zijn ook nog betaalbaar.

Uiteindelijk kwam ik op het blog van Prakkie (<--klik!) terecht. Zijn naam klinkt wel een beetje naar opgewarmde kliekjes, maar van iemand die zo vol liefde over zijn pannen spreekt moet je gewoon wel houden. En zijn vurige betoog over De Buyer deed mij besluiten dan toch maar eens zo'n pannetje te kopen. Gelukkig had de plaatselijke kookwinkel ze voorhanden, en ik kocht een 24 cm model, dat ik voorzichtig uitkookte, en daarna inbrandde.

En toen uitprobeerde.

En vanaf dat moment ben ik verloren. Ik ben toegetreden tot de pannenhemel. Elke keer denk ik: dit kan niet goed gaan. Een ei bakken in een pan zonder teflonlaag? Dat moet misgaan. Maar nee. Nog nooit in mijn leven bakte ik zulke perfecte eieren, omeletten, tosti's en pannenkoeken. Zelfs de eerste pannenkoek was volkomen volmaakt, wat nog nooit in mijn 25-jarige pannenkoekbakhistorie gebeurd is. Ik blijf maar bakken, omdat alles zo fantastisch uit die pan komt. Gisteren heb ik verse pizza gebakken in de pan. Van pizzadeeg. Ja, ook die was fantastisch. Woorden schieten te kort. (Hoewel ik nu toch al aardig wat woorden verbruikt heb, geloof ik). De Buyer-gebruikers zouden een geheim teken moeten hebben, net zoals Trekkies. Om de mede-genieter te kunnen herkennen.

Mensen. Gooi je teflonpannen weg. Koop een plaatstalen pan van De Buyer. ('Mineral' of 'B Elements').
Kook hem uit met aardappelschillen, brand 'm daarna in met olie, en ga de rest van je leven jezelf afvragen hoe je het ooit zonder deze pan hebt kunnen redden.P.S. En een sauteerpan? Dat is wat in de volksmond een hapjespan genoemd wordt. ;-)

9 reacties:

oma zei

Inmiddels heb ik de pannenset van KnifesandTools ook binnen, dinsdagmorgen besteld,
woensdagmiddag bezorgd, sneller kan echt niet!
Nu nog naar de winkel voor een echte
Du Buyer pan,
ik wil ook perfecte pannenkoeken etc,

Nog bedankt voor de tip Meibloempje!

mamma.

Anoniem zei

Hmmmm mijn kids eisen een perfecte pannenkoekenpan. Ik ga ook op zoek naar een Dubuyer

x chris

Meibloempje zei

Zoek dan alletwee wel naar een DE Buyer. ;-)

Anoniem zei

Je hebt me wel enthousiast gemaakt.
Hoe gaat dat uitkoken en inbranden precies in zijn werk, hoelang en hoe heet moet precies?

Veel plezier met je pannen!
Groet, Erna

Prakkie zei

Hoi Meibloempje,

Tja, met ontroering lees ik jouw blog (dank voor compliment!) en herken zoveel! Maar ook: wat vertel je een geweldig verhaal! Dit moet toch leiden tot het Benelux breed massaal weggooien van teflonmeuk en consorten. En allemaal aan het plaatstaal, waar je de rest van je leven van kan genieten. En voor de rekenaars onder ons: wat is afschrijving als je een levenlang kan doen met een pan? En dan ook nog eens zo'n zotte lage aanschafprijs! En "tout horeca" kookt hiermee! Tot sterrenkoks aan toe hè!

Ik ga je als dank toevoegen aan mijn favorietenbloglijstje, en glim nog dagen van jouw warme bericht!

Nu nog aan het gietijzer, want ook dat kookt geweldig! Geen woord gelogen daarover in mijn gezellige pannenhoek. Ook die aankoop had ik 25 jaar geleden moeten doen.

Welkom in de Buyer fanclub!

Met dank en groet!
Uw Prakkie

Grassys zei

Waar kun je de pannen van DU Buyer kopen? Misschien is het wat onze winkel De reviews/reacties zien er iedergeval goed uit!

Anoniem zei

Hoi Meibloempje,
Jouw blog over de koekenpannen bleef in mijn achterhoofd zitten; ik heb sinds een paar maanden 2 nieuwe koekenpannen (teflon jaja) dus vond het zonde om meteen een nieuwe te kopen, maar die 2 nieuwe zijn 3xniks. Alles verbrandt en als het niet verbrandt dan zit er wel een zwart restlaagje in de pan. Vanavond heb ik 24 cm b-element besteld via internet. Ze zijn inderdaad niet duur, en levenslange garantie. Ik ben benieuwd! Wil je bedanken voor je blog, anders had ik dit nooit ontdekt. Groetjes van Marja

Little Girl in Wonderland zei

Ik ben hier terechtgekomen op mijn zoektocht naar de pannen van De Buyer. Ik realiseer me dat dit topic al een tijdje geleden gepost werd, maar vroeg me af of je nu een ijzeren of een plaatstalen pan hebt gekocht? Ik weet dat je plaatstaal zei, maar volgens de site van De Buyer zijn de Mineral en Mineral B lijnen van ijzer. Hun plaatstalen pannen gaan onder de noemer Carbone Plus. Ik ben de voor- en nadelen van beide metalen een beetje aan het nagaan voor ik mijn aankoop doe, daarmee :)

Meibloempje zei

@ Little girl (etc) ... als De Buyer het zegt dan zal het dus wel ijzer zijn. :-)

De pannen bevallen me trouwens nog steeds fantastisch.